Τι μπορεί να ενώνει άραγε τα εδάφη της Σκωτίας, τόσο απομακρυσμένα από τους Αγίους Τόπους και τις πηγές της πίστης; Πώς γίνεται η Σκωτία, με προστάτη τον Άγιο Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και πολιούχο της Πάτρας, να συνδέεται με τον χριστιανισμό;

Στην περιοχή του Kingdom of Fife, ο Άγιος Ρεγούλος φέρνει μέρος των λειψάνων του Αγίου Ανδρέα πριν αυτά μετακινηθούν στην Κωνσταντινούπολη το 385, σύμφωνα με ένα από τα πολλά κεφάλαια της ιστορίας τους. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τα λείψανα μεταφέρθηκαν από τον Άγιο Άκκα επίσκοπο του Χέξχαμ το 733.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που δέχθηκαν τον χριστιανισμό με διάφορους τρόπους, η Σκωτία υποδέχτηκε τον χριστιανισμό από τους μαθητές του Αποστόλου Ανδρέα, τους Αγίους Ρεγούλο και Κολούμπα.

Αυτοί οι δύο άγιοι προσέγγισαν τις κελτικές φυλές της Σκωτίας, μαλάκωσαν τις καρδιές τους και τους έκαναν να δεχθούν τον χριστιανισμό. Το Saint Andrews, όπου βρίσκονταν τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα, γίνεται μνημείο πίστης.

Μετά τη Σκωτική Μεταρρύθμιση, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαταλείφθηκε και ερείπωσε, χάνοντας παράλληλα και τα λείψανα του Αγίου. Σήμερα, οι Σκωτσέζοι τιμούν τον Άγιο Ανδρέα με τη σημαία τους και εορταστικές παραδόσεις.