Τα έθιμα του θανάτου και τα ταφικά έθιμα μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και χρονικών περιόδων. Ορισμένα έθιμα μπορεί να φαίνονται περίεργα ή ασυνήθιστα σε όσους δεν τα γνωρίζουν, αλλά συχνά έχουν βαθιά πολιτιστική, θρησκευτική ή πνευματική σημασία για τις κοινότητες που τα εφαρμόζουν.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εθίμων θανάτου που μπορεί να θεωρηθούν ασυνήθιστα ή παράξενα:

Ταφές στον ουρανό: μια ταφική πρακτική που βρέθηκε σε ορισμένα μέρη του Θιβέτ, όπου το σώμα του νεκρού κόβεται σε μικρά κομμάτια και αφήνεται στην κορυφή ενός βουνού για να το καταναλώσουν οι γύπες.

Famadihana: ένα τελετουργικό θανάτου που ασκείται από τους Μαδαγασκάρηδες της Μαδαγασκάρης, όπου τα σώματα των νεκρών εκταφεύονται, τυλίγονται ξανά σε φρέσκο ύφασμα και στη συνέχεια χορεύονται πριν επιστραφούν στους τάφους τους.

Θιβετιανές «σημαίες θανάτου»: υφασμάτινα πανό που στήνονται κοντά στα σπίτια των ετοιμοθάνατων ή των πρόσφατα αποθανόντων, για να συμβολίσουν την απελευθέρωση του ατόμου από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου.

Ta’ziyeh: μια μορφή θρησκευτικού θεάτρου που παίζεται στο Ιράν και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, για τον εορτασμό των γεγονότων του ισλαμικού ιερού μήνα Muharram, συμπεριλαμβανομένου του μαρτυρίου του εγγονού του