Με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ της ΑΑΔΕ, δεν απαιτείται σφράγιση των σορών, όπως συνέβαινε την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ τα γραφεία τελετών οφείλουν να ενημερώνουν τα Τελωνεία εξόδου 24 ώρες πριν την επικείμενη έξοδο από τη χώρα με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος το οποίο θα αναφέρει την ημερομηνία και την πιθανή ώρα άφιξης στο Τελωνείο εξόδου.

Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με το υπ’Αρ. Πρωτ.: Ε.2006 της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ της ΑΑΔΕ… “Δεν υποβάλλεται ΕΔΕ Άνευ Στατιστικής για εμπορεύματα, τα οποία διασαφίζονται για εξαγωγή απλώς και μόνο με την πράξη διέλευσης των συνόρων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 141 παρ. 1 στοιχ. δ, 140 παρ. 1 και 137 παρ. 1 του ίδιου ως άνω κανονισμού ΕΕ 2015/2446”.

Επίσης, στο αρ. Νο6 του παραπάνου εγγράφου, αναφέρεται ότι: “με σκοπό τη διασφάλιση της επιτήρησης και του ελέγχου από το Τελωνείο εξόδου ειδικά των ανθρώπινων σορών, οστών και τέφρας ως εμπορευμάτων μη εμπορικού χαρακτήρα της παρ. 3 τα γραφεία τελετών οφείλουν να ενημερώνουν τα Τελωνεία εξόδου 24 ώρες πριν την επικείμενη έξοδο από τη χώρα με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος το οποίο θα αναφέρει την ημερομηνία και την πιθανή ώρα άφιξης στο Τελωνείο εξόδου, καθώς και αν πρόκειται για ανθρώπινη σορό, οστά ή τέφρα, ώστε να διευκολύνεται το Τελωνείο εξόδου στον προγραμματισμό ελέγχων.

Ως εκ τούτου, παρέλκει η μετάβαση των τελωνειακών υπαλλήλων στα κοιμητήρια για τον έλεγχο και τη σφράγιση ανθρώπινων σορών και οστών που πρόκειται να εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της χώρας και ο έλεγχος θα γίνεται από τα τελωνεία εξόδου της χώρας (αεροπορικά ή χερσαία συνοριακά)”.