Ο επαναπατρισμός νεκρού είναι μια διαδικασία κυρωμένη ήδη από το 1973, ύστερα από την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Επιτρέπει στους κατοίκους της χώρας μας είτε να μεταφέρουν τη σορό του οικείου τους για ταφή εκτός συνόρων, είτε να την παραλάβουν από το εξωτερικό προκειμένου να τελεστεί η κηδεία στην Ελλάδα.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σύνθετη για το γραφείο τελετών μας καθώς είναι αυτά που συνήθως φέρουν εις πέρας την επιθυμία της οικογένειας.

Μεταφορά από Ελλάδα προς κάποια χώρα του εξωτερικού

Το  γραφείο  μας Οίκος Τελετών ” Παντέλης ” αναλαμβάνει αρχικά τη διευθέτηση βασικών γραφειοκρατικών ζητημάτων:

Τη δήλωση θανάτου
Την εξασφάλιση ληξιαρχικής πράξης θανάτου
καθώς και τη μετάφραση των εγγράφων -είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, είτε στην πρεσβεία της χώρας που πρόκειται να μεταφερθεί ο νεκρός.

Αφού συμπληρωθούν τα έγγραφα, ξεκινά το δεύτερο στάδιο που αφορά την προετοιμασία της σορού σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα του ΠΟΥ. Σύμφωνα μ’ αυτά, προηγείται η νεκροψία – νεκροτομή από ιατροδικαστή.

Αφού συμπληρωθούν τα έγγραφα, ξεκινά το δεύτερο στάδιο που αφορά την προετοιμασία της σορού σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα του ΠΟΥ. Σύμφωνα μ’ αυτά, προηγείται η νεκροψία – νεκροτομή από ιατροδικαστή.

Αφού διαπιστωθεί πως ο θάνατος προήλθε από φυσιολογικά αίτια, ο ιατροδικαστής αναλαμβάνει την ταρίχευση του νεκρού. Αφαιρούνται από το σώμα του νεκρού όλα τα εσωτερικά του όργανα, προκειμένου να καθυστερήσει η σήψη του κατά τη διάρκειά της μεταφοράς του.

Αφού ολοκληρωθεί η ταρίχευση, το γραφείο τελετών παραλαμβάνει τη σορό και την τοποθετεί στο φέρετρο το οποίο σφραγίζεται παρουσία της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή της εκπροσώπου της πρεσβείας. Στη συνέχεια, εκδίδεται διεθνής άδεια μεταφοράς και το ελληνικό γραφείο τελετών έρχεται σε επικοινωνία μ’ εκείνο του εξωτερικού για την παραλαβή της σορού.

Μεταφορά προς Ελλάδα απο την εταιρια μας Οίκος Τελετών ” Παντέλης ”

Τι συμβαίνει, όμως, όταν πρόκειται για Έλληνα ομογενή του εξωτερικού, η οικογένεια του οποίου επιθυμεί η κηδεία του να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας;

Αρχικά, γίνεται η επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας που απεβίωσε το άτομο. Αυτή με τη σειρά της οφείλει να βοηθήσει στην εξασφάλιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως πιστοποιητικού θανάτου και ληξιαρχικής πράξης.

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν συγκεκριμένα γραφεία τελετών -ειδικά σε χώρες με ισχυρό ελληνικό στοιχείο, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ – τα οποία συνεργάζονται χρόνια με αντίστοιχα ελληνικά, προκειμένου να γίνει η μεταφορά χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.

Το επόμενο στάδιο είναι η εξασφάλιση του πιστοποιητικού μεταφοράς σορού στην Ελλάδα.
Για να εκδοθεί, όμως, απ’ τον προξενικό υπάλληλο, πρέπει ο ενδιαφερόμενος συγγενής να προσκομίσει συγκεκριμένα δικαιολογητικά:

Το ιατρικό πιστοποιητικό νοσοκομείου ή κλινικής σχετικά με την αιτία θανάτου του
βεβαίωση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ότι ταριχεύτηκε η σορός, επιχώρια ληξιαρχική πράξη θανάτου -προβλέπεται από το εσωτερικό δίκαιο-
βεβαίωση του αρμόδιου γραφείου τελετών ότι η σορός έχει τοποθετηθεί κατάλληλα για μεταφορά.

Στην περίπτωση μεταφοράς τέφρας, θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποιητικό αποτέφρωσης.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η σορός σφραγίζεται.

Με τη σειρά της, η προξενική αρχή ενημερώνει τον αερολιμένα για την απόδοση στους οικείους του θανόντος πιθανών προσωπικών αντικειμένων του νεκρού.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που υπάρχουν συγγενείς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για την τέλεση της κηδείας, τότε τα γραφεία τελετών αναλαμβάνουν τη φύλαξη της σορού στους ψυκτικούς θαλάμους των νεκροταφείων για όσες μέρες χρειαστεί και επιπλέον, συνήθως, τους διευκολύνουν στην έκδοση των εισιτηρίων.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την μεταφορά νεκρού από χώρα σε χώρα διαφέρουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για περισσότερες πληροφορίες -για τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, καθώς και για όλες τις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Οδηγίας 2015/637 του Συμβουλίου ΕΕ της 20ης Απριλίου 2015, στην περίπτωση που δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο στη χώρα, τότε η επικοινωνία μπορεί να γίνει με το προξενείο οποιουδήποτε κοντινού ευρωπαϊκού κράτους, και εκείνο θα συνδράμει ως σαν να ήταν πολίτης του.

Το κόστος του επαναπατρισμού σορού ξεπερνά συνήθως τις 2.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ναύλα αερομεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι οικείοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με το γραφείο τελετών προκειμένου να ενημερωθούν για το ακριβές κόστος της όλης διαδικασίας.

Επαναπατρισμός και COVID-19

Μετά την έξαρση του κορωνοϊού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα μέτρα σχετικά με τη μεταφορά σορού από και προς τη χώρα έχουν αυστηροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό που η εταιρία μας Οίκος Τελετών ” Παντέλης ” τηρεί ολα τα καινούρια πρωτόκολλα .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας στις 7/5/2020, η μεταφορά νεκρών -είτε υπήρξαν θύματα κορωνοϊού είτε όχι- από το εξωτερικό προς τη χώρα μας επιτρέπεται με την προσαγωγή πιστοποιητικού της οικείας Αρχής του τόπου προέλευσης. Στο πιστοποιητικό πρέπει να αναγράφονται:

το ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και η ηλικία του θανόντος
ο τόπος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου
οτι η ταρίχευση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους επιστημονικούς κανόνες
ότι το πτώμα τοποθετήθηκε εντός λάρνακος μεταλλικής της οποίας ο πυθμένας έχει επικαλυφθεί με στρώμα 5 εκ. κάποιας απορροφητικής ύλης εμποτισμένης με αντισηπτική και ταριχευτική ουσία και τελικώς ότι η μεταλλική λάρνακα έχει κλειστεί στη συνέχεια και στηρίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί εντός του αεροστεγούς ξύλινου φέρετρου.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο θάνατος οφείλεται σε μεταδοτική νόσο, θα επισημαίνεται ότι το σώμα έχει τυλιχτεί με σεντόνι εμποτισμένο σε αντισηπτικό διάλυμα.

Η ασφαλής μεταφορά του νεκρού προϋποθέτει να έχει προηγηθεί ταρίχευση στη χώρα προέλευσης, πιστοποιημένη από ιατροδικαστή ή παθολογοανατόμο που ανήκει σε κρατικό φορέα της χώρας αποστολής και που μπορεί να εκδίδει σχετικές πράξεις.

Επίσης, η σορός πρέπει να έχει τοποθετηθεί σε αεροστεγές φέρετρο που περιέχει απορροφητικό υλικό.

Όσον αφορά, τέλος, τη μεταφορά νεκρού από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, δεν συνιστάται η ταρίχευση.

Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις που επιβάλλεται η μεταφορά της, πάντα με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως αυτά επικαιροποιούνται βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΣ  Οίκος Τελετών ” Παντέλης ” ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ