Πολιτική κηδεία είναι η τελετή που προηγείται της ταφής ή της αποτέφρωσης και δεν περιλαμβάνει ιεροπραξίες από εκπροσώπους κάποιας θρησκείας η εταιρία Οίκος Τελετών Χ.ΠΑΝΤΕΛΗΣ μας αναλαμβάνει όλη την διαδικασία καθώς εχει μακροχρόνια ειδίκευση σε Πολιτικές Κηδείες .

Στα διαδικαστικά στην Ελλάδα δεν διαφέρει από τη θρησκευτική κηδεία.

Ο τρόπος για να εξασφαλιστεί η πολιτική και όχι θρησκευτική κηδεία είναι η έγκαιρη ενημέρωση των συγγενών, καθώς και η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου 4368/2016 (Α’ 21) που τροποποιεί τον 344/1976 (Α’143) και ορίζει:

Επιλογή τόπου ενταφιασμού
Μετά το άρθρο 35 του ν. 344/1976 (Α’143) προστίθεται άρθρο 35Α ως εξής:
«Άρθρο 35Α
Επιλογή τόπου ενταφιασμού προσώπου
1.Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.
2.Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
3.Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.»

1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.

2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.

Το τελευταίο αντίο να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και την οικογένεια του.

Τελείται συνήθως σε μια αίθουσα τελετών ή στην ύπαιθρο και δεν περιλαμβάνει ιεροπραξίες από εκπροσώπους κάποιας θρησκείας.
Οι παρευρισκόμενοι αποχαιρετούν τον νεκρό με επικήδειους λόγους και συλλυπούνται τα μέλη της οικογένειας.
‘Έπειτα ακολουθεί η ταφή στο Κοιμητήριο και η δεξίωση.
Σαν διαδικασία δεν διαφέρει από την θρησκευτική κηδεία.

Η εταιρία Οίκος Τελετών Χ.ΠΑΝΤΕΛΗΣ μας αναλαμβάνει όλη την διαδικασία καθώς εχει μακροχρόνια ειδίκευση σε Πολιτικές Κηδείες με ενα τηλεφώνημα στο 6979 945286